W mojej kuchni

Włoski klasyk w nowej odsłonie, czyli pistacjowe tiramisu

Czy mam tu fanki tiramisu? A co powiesz na tiramisu z ciekawym twistem? Jeśli szukasz pomysłu na przepyszny deser, który podbije Twoje kubki smakowe, to koniecznie spróbuj pistacjowej wersji tego włoskiego klasyka!

Przyznam szczerze, że ten deser stanie chyba jednym z moich ulubionych. Delikatne biszkopty zamoczone w aromatycznej kawie, pistacjowy krem i kakao – mam wrażenie, że to połączenie idealne. Kwintesencja włoskich smaków. Lubię przygotowywać je w pucharkach, bo wtedy jego podanie robi jeszcze większe wrażenie, ale równie dobrze można podać je w szklankach czy słoiczkach. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Ci do gustu i będziecie do niego wracać! 😋

Składniki na 2 porcje:

  • 1 filiżanka świeżo parzonej kawy
  • 4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone (schłodzonego)
  • 1 łyżka pasty pistacjowej lub masła pistacjowego
  • 3 łyżki mini biszkoptów lub 4 sztuki biszkoptów lady fingers
  • kakao do posypania i kilka pistacji do dekoracji

Przygotowanie:

  • Zaparz kawę i przelej ją do głębokiej miseczki lub talerza.
  • Żółtka umieść w metalowej misce, dodaj cukier i ubij mikserem na puszystą, jasną masę.
  • Gdy masa będzie już wystarczająco ubita, zmniejsz prędkość miksera do średniej i stopniowo dodawaj po 1 łyżce mascarpone, cały czas ubijając. Na koniec dodaj pastę pistacjową i delikatnie wmieszaj.
  • Biszkopty zamocz w kawie i ułóż je na dnie pucharków, a następnie wyłóż pistacjową masę z mascarpone.
  • Tak przygotowany deser schłodź w lodówce przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  • Przed podaniem posyp kakao i udekoruj pokruszonymi pistacjami.
Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *