W mojej kuchni

Włoski klasyk w nowej odsłonie, czyli pistacjowe tiramisu

Czy mam tu fanki tiramisu? A co powiesz na tiramisu z ciekawym twistem? Jeśli szukasz pomysłu na przepyszny deser, który podbije Twoje kubki smakowe, to koniecznie spróbuj pistacjowej wersji tego włoskiego klasyka!

Przyznam szczerze, że ten deser stanie chyba jednym z moich ulubionych. Delikatne biszkopty zamoczone w aromatycznej kawie, pistacjowy krem i kakao – mam wrażenie, że to połączenie idealne. Kwintesencja włoskich smaków. Lubię przygotowywać je w pucharkach, bo wtedy jego podanie robi jeszcze większe wrażenie, ale równie dobrze można podać je w szklankach czy słoiczkach. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Ci do gustu i będziecie do niego wracać! 😋

Składniki na 2 porcje:

  • 1 filiżanka świeżo parzonej kawy
  • 4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone (schłodzonego)
  • 1 łyżka pasty pistacjowej lub masła pistacjowego
  • 3 łyżki mini biszkoptów lub 4 sztuki biszkoptów lady fingers
  • kakao do posypania i kilka pistacji do dekoracji

Przygotowanie:

  • Zaparz kawę i przelej ją do głębokiej miseczki lub talerza.
  • Żółtka umieść w metalowej misce, dodaj cukier i ubij mikserem na puszystą, jasną masę.
  • Gdy masa będzie już wystarczająco ubita, zmniejsz prędkość miksera do średniej i stopniowo dodawaj po 1 łyżce mascarpone, cały czas ubijając. Na koniec dodaj pastę pistacjową i delikatnie wmieszaj.
  • Biszkopty zamocz w kawie i ułóż je na dnie pucharków, a następnie wyłóż pistacjową masę z mascarpone.
  • Tak przygotowany deser schłodź w lodówce przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  • Przed podaniem posyp kakao i udekoruj pokruszonymi pistacjami.
Smacznego! 🙂

2 myśli na temat “Włoski klasyk w nowej odsłonie, czyli pistacjowe tiramisu

  1. Photopolis pisze:

    Świetny artykuł. W czasie poszukiwania w internecie informacji znalazłam ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że posiadają odpowiednią wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje pozytywne zaskoczenie. Czuję, że powinienem podziękować za Twoją pracę. Zdecydowanie będę rekomendował to miejsce i często tu zaglądał, żeby zobaczyć nowe artykuły.

  2. Ania pisze:

    jaką pastą pistacjową będzie dobra? wiem że są taki ze 100% pistacji i takie z 40%, czy jest to jakaś różnica?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *