Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Idealna na chłodniejsze dni – aromatyczna, rozgrzewająca, pyszna! Bataty świetnie łączą się w smaku z soczewicą. Koniecznie musisz jej spróbować.
Dlaczego uwielbiam zupy krem? Bo ich czas przygotowania to około 30 minut. Wystarczy wrzucić do garnka wszystkie składniki, ugotować i zmiksować. Ale jest jeden warunek – musisz mieć już przygotowany bulion warzywny lub mięsny.
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
70 g czerwonej soczewicy
1 duży batat
900 ml bulionu
1 puszka pomidorów
1/3 szklanki mleczka kokosowego
Przyprawy:
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Przygotowanie
Najpierw cebulę, czosnek i batata obierz. W garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszając, smaż przez około 1 minutę. Po tym czasie dodaj przygotowaną czerwoną soczewicę oraz przyprawy. Wymieszaj i do garnka wlej bulion. Poczekaj, aż wszystko się zagotuje.
W tym czasie batata pokrój kostkę, a po zagotowaniu dodaj go do reszty składników. Gotuj przez około 15 minut. Na sam koniec dodaj pomidory z puszki, w razie potrzeby dopraw solą i gotuj jeszcze przez kolejne 10 minut.
Po tym czasie zdejmij garnek z palnika, dodaj mleko kokosowe i wszystko dokładnie zblenduj.
I gotowe! Polecam podać ją ze świeżą kolendrą oraz grzankami z masłem. Smacznego!
Sprawdź również przepis na sycącą sałatkę z batatem i ciecierzycą.
Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Idealna na chłodniejsze dni – aromatyczna, rozgrzewająca, pyszna! Bataty świetnie łączą się w smaku z soczewicą. Koniecznie musisz jej spróbować.
Dlaczego uwielbiam zupy krem? Bo ich czas przygotowania to około 30 minut. Wystarczy wrzucić do garnka wszystkie składniki, ugotować i zmiksować. Ale jest jeden warunek – musisz mieć już przygotowany bulion warzywny lub mięsny.
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
70 g czerwonej soczewicy
1 duży batat
900 ml bulionu
1 puszka pomidorów
1/3 szklanki mleczka kokosowego
Przyprawy:
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Przygotowanie
Najpierw cebulę, czosnek i batata obierz. W garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszając, smaż przez około 1 minutę. Po tym czasie dodaj przygotowaną czerwoną soczewicę oraz przyprawy. Wymieszaj i do garnka wlej bulion. Poczekaj, aż wszystko się zagotuje.
W tym czasie batata pokrój kostkę, a po zagotowaniu dodaj go do reszty składników. Gotuj przez około 15 minut. Na sam koniec dodaj pomidory z puszki, w razie potrzeby dopraw solą i gotuj jeszcze przez kolejne 10 minut.
Po tym czasie zdejmij garnek z palnika, dodaj mleko kokosowe i wszystko dokładnie zblenduj.
I gotowe! Polecam podać ją ze świeżą kolendrą oraz grzankami z masłem. Smacznego!
Sprawdź również przepis na sycącą sałatkę z batatem i ciecierzycą.