W mojej kuchni

Sałatka z pieczonych batatów i ciecierzycy

Szukasz przepisu na pożywną, sycącą i pyszną sałatkę? Poznaj mój przepis na sałatkę z pieczonymi batatami z dodatkiem ciecierzycy. Śmiało możesz ją podać, jako samodzielne danie i gwarantuję, że się najesz.

Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, to do tej sałatki świetnie sprawdzi się kupienie ugotowanych buraczków, które są łatwo dostępne w każdym większym sklepie.

Jakich składników potrzebujemy?

1 duży batat
1 puszka ciecierzycy
1 mały ugotowany burak
100 g pomidorków koktajlowych
1 paczka rukoli
50 g pestek słonecznika
50 g sera feta
dressing: oliwa z oliwek, miód, cytryna, musztarda
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Batata obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną oliwy, mieszamy i wkładamy do piekarnika na 15 min.

W międzyczasie myjemy rukolę i pomidorki oraz obieramy buraka. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pestki słonecznika. Rukolę przekładamy do miski, dodajemy przekrojone na pół pomidorki i pokrojonego w kostkę buraka. Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika i do podpieczonych już batatów dodajemy odsączoną z puszki ciecierzycę (może być z odrobiną zalewy). Dodajemy przyprawy i ponownie odrobinę oliwy, następnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 min (długość pieczenia zależy od tego, w jak dużą kostkę pokroicie bataty).

W międzyczasie przygotowujemy dressing. Dodajemy składniki sosu i dokładnie mieszamy, do uzyskania gęstej konsystencji, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczoną ciecierzycę wraz z batatem przekładamy do miski z pozostałymi składnikami. Sałatkę polewamy sosem i wszystko dokładnie mieszamy. Na sam koniec należy dodać pokruszony ser feta i sałatkę posypać uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!

Szukasz przepisu na pożywną, sycącą i pyszną sałatkę? Poznaj mój przepis na sałatkę z pieczonymi batatami z dodatkiem ciecierzycy. Śmiało możesz ją podać, jako samodzielne danie i gwarantuję, że się najesz.

Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, to do tej sałatki świetnie sprawdzi się kupienie ugotowanych buraczków, które są łatwo dostępne w każdym większym sklepie.

Jakich składników potrzebujemy?

1 duży batat
1 puszka ciecierzycy
1 mały ugotowany burak
100 g pomidorków koktajlowych
1 paczka rukoli
50 g pestek słonecznika
50 g sera feta
dressing: oliwa z oliwek, miód, cytryna, musztarda
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Batata obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną oliwy, mieszamy i wkładamy do piekarnika na 15 min.

W międzyczasie myjemy rukolę i pomidorki oraz obieramy buraka. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pestki słonecznika. Rukolę przekładamy do miski, dodajemy przekrojone na pół pomidorki i pokrojonego w kostkę buraka. Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika i do podpieczonych już batatów dodajemy odsączoną z puszki ciecierzycę (może być z odrobiną zalewy). Dodajemy przyprawy i ponownie odrobinę oliwy, następnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 min (długość pieczenia zależy od tego, w jak dużą kostkę pokroicie bataty).

W międzyczasie przygotowujemy dressing. Dodajemy składniki sosu i dokładnie mieszamy, do uzyskania gęstej konsystencji, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczoną ciecierzycę wraz z batatem przekładamy do miski z pozostałymi składnikami. Sałatkę polewamy sosem i wszystko dokładnie mieszamy. Na sam koniec należy dodać pokruszony ser feta i sałatkę posypać uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *