W mojej kuchni

Rozmarynowe szaszłyki z kurczaka z cytrusami i fetą

przepis na rozmarynowe szaszłyki z cytrusami

Aromatyczne szaszłyki z kurczaka, do tego chrupiące grzanki, a to wszystko podane na liściach świeżego szpinaku i soczystych cytrusach! Naprawdę pycha!

Poznajcie kolejny przepis, którego przygotowanie zajmie Wam dosłownie 30 minut. Po tym czasie będziecie mieć gotowy pyszny i sycący posiłek. Te drobiowe szaszłyki świetnie sprawdzą się, jako samodzielne danie obiadowe. Szaszłyki możesz przygotować wcześniej, tak żeby przeszły aromatem przypraw, ale zrobione na szybko też będą pyszne.

Składniki:

2 piersi kurczaka
2 kromki chleba
1 pomarańcza
1 grejpfrut
100 g świeżego szpinaku baby
20 g sera feta
pestki słonecznika
łyżka masła klarowanego

Marynata:

2 gałązki świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
ocet balsamiczny
ocet winny
pieprz cayenne
sól morska
oliwa z oliwek

Przygotowanie

Zacznij od uprażenia na suchej patelni pestek słonecznika. W międzyczasie piersi z kurczaka i kromki chleba pokrój w większą kostkę.

Teraz przygotuj marynatę. Gałązki rozmarynu obierz z listków i obierz czosnek. Do moździerza lub miseczki wrzucić zerwane listki rozmarynu, szczyptę soli, czosnek, oliwę z oliwek, łyżkę octu winnego i szczyptę pieprzu cayenne. Wszystko utłucz, rozgnieć i wymieszaj. Gotową marynatę wymieszaj z pokrojonymi kawałkami kurczaka i UWAGA! z chlebem, tak, żeby wszystkie składniki były dokładnie pokryte. Tak przygotowane mięso można odstawić do lodówki na kilka godzin, ale nie jest to konieczne.

Zamarynowanego w rozmarynie i pozostałych przyprawach kurczaka z kawałkami chleba nabijaj naprzemiennie na drewniane szpadki. Następnie rozgrzej patelnię grillową, dodaj łyżkę masła i połóż na niej przygotowane szaszłyki. Smaż na wysokim ogniu aż do wyraźnego zarumienienia z każdej strony. Ja lubię od góry obciążyć szaszłyki np. małą drewnianą deseczką i docisnąć je do patelni.

W międzyczasie obierz i wyfiletuj cytrusy. Na płaski talerz nałóż szpinak, skrop go sokiem z pomarańczy, octem balsamicznym i polej odrobiną oliwy. Dodaj wyfiletowane plastry owoców, a na wierzch wyłóż rozmarynowe szaszłyki drobiowe. Posyp wszystko pokruszoną fetą i prażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego! 🍊

przepis na rozmarynowe szaszłyki z cytrusami
przepis na rozmarynowe szaszłyki z cytrusami

Aromatyczne szaszłyki z kurczaka, do tego chrupiące grzanki, a to wszystko podane na liściach świeżego szpinaku i soczystych cytrusach! Naprawdę pycha!

Poznajcie kolejny przepis, którego przygotowanie zajmie Wam dosłownie 30 minut. Po tym czasie będziecie mieć gotowy pyszny i sycący posiłek. Te drobiowe szaszłyki świetnie sprawdzą się, jako samodzielne danie obiadowe. Szaszłyki możesz przygotować wcześniej, tak żeby przeszły aromatem przypraw, ale zrobione na szybko też będą pyszne.

Składniki:

2 piersi kurczaka
2 kromki chleba
1 pomarańcza
1 grejpfrut
100 g świeżego szpinaku baby
20 g sera feta
pestki słonecznika
łyżka masła klarowanego

Marynata:

2 gałązki świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
ocet balsamiczny
ocet winny
pieprz cayenne
sól morska
oliwa z oliwek

Przygotowanie

Zacznij od uprażenia na suchej patelni pestek słonecznika. W międzyczasie piersi z kurczaka i kromki chleba pokrój w większą kostkę.

Teraz przygotuj marynatę. Gałązki rozmarynu obierz z listków i obierz czosnek. Do moździerza lub miseczki wrzucić zerwane listki rozmarynu, szczyptę soli, czosnek, oliwę z oliwek, łyżkę octu winnego i szczyptę pieprzu cayenne. Wszystko utłucz, rozgnieć i wymieszaj. Gotową marynatę wymieszaj z pokrojonymi kawałkami kurczaka i UWAGA! z chlebem, tak, żeby wszystkie składniki były dokładnie pokryte. Tak przygotowane mięso można odstawić do lodówki na kilka godzin, ale nie jest to konieczne.

Zamarynowanego w rozmarynie i pozostałych przyprawach kurczaka z kawałkami chleba nabijaj naprzemiennie na drewniane szpadki. Następnie rozgrzej patelnię grillową, dodaj łyżkę masła i połóż na niej przygotowane szaszłyki. Smaż na wysokim ogniu aż do wyraźnego zarumienienia z każdej strony. Ja lubię od góry obciążyć szaszłyki np. małą drewnianą deseczką i docisnąć je do patelni.

W międzyczasie obierz i wyfiletuj cytrusy. Na płaski talerz nałóż szpinak, skrop go sokiem z pomarańczy, octem balsamicznym i polej odrobiną oliwy. Dodaj wyfiletowane plastry owoców, a na wierzch wyłóż rozmarynowe szaszłyki drobiowe. Posyp wszystko pokruszoną fetą i prażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego! 🍊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *