Można powiedzieć, że jest to jajecznica, ale podana w zupełnie inny sposób. Sprytnie przemycisz w niej różne warzywa, a dzięki dodaniu pomidora uzyskasz przyjemną dla dziecka konsystencję! Ten przepis idealnie sprawdzi się dla dzieci, które na razie nie chcą jeść klasycznej jajecznicy.
Jajka Menemen, bo tak nazywa się to danie, pochodzi z kuchni tureckiej, choć ja jadłam je od dziecka w swoim domu, bo równie popularne jest w kuchni ormiańskiej. Mam nadzieję, że Waszym maluchom również zasmakuje i będzie częstym daniem Waszego śniadaniowego menu!
Składniki:
- 1 średniej wielkości pomidor
- 1/4 cebuli
- 1/4 papryki (może być czerwona, żółta lub biała)
- 1 jajko
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki czerwonej
- opcjonalnie: 1/2 ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę
- drobno posiekana świeża natka pietruszki, kolendra lub szczypiorek
Przygotowanie:
- Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę i paprykę również pokrój w drobną kostkę lub poszatkuj w malakserze.
- Na roztopione na patelni masło wrzuć cebulę i smaż ją przez około 2-3 minuty, aż będzie miękka i lekko zeszklona. Następnie dodaj paprykę i również smaż ją przez 2-3 minuty aż do miękkości. Po tym czasie na patelnię dodaj pomidory i smaż wszystkie warzywa razem jeszcze przez około 5-7 minut, aż pomidory zmiękną i powstanie gęsty sos. Jeśli używasz czosnku, dodaj go do warzyw i smaż przez około 1 minutę.
- Tak przygotowany sos dopraw papryką czerwoną i świeżymi ziołami, które lubi Twój maluch.
- Następnie wbij jajko i smaż na średnim ogniu, delikatnie mieszając, aż danie nabierze kremowej konsystencji.
- Gotowe jajka Menemen możesz posypać świeżymi, poszatkowanymi ziołami.
Porady:
- Jeśli jesteś na początku rozszerzania diety i masz jeszcze obawy przed podaniem swojemu dziecku nawet drobnych kawałków, to powstały sos, jeszcze przed dodaniem jajka, możesz zblendować na całkiem gładką masę.
Ten przepis, ale również dużo innych propozycji śniadań słodkich i wytrawnych znajdziesz w moim e-booku „Zdrowe śniadania dla małych smakoszy”.
E-book to pewnego rodzaju przewodnik po zdrowym odżywianiu dzieci. Każdy z przepisów został skonsultowany z dietetyczką kliniczną Anną Podgórską. Poza tym w e-booku znajdziesz masę praktycznych porad i wskazówek. Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat e-booka, zajrzyj do tego wpisu.
Można powiedzieć, że jest to jajecznica, ale podana w zupełnie inny sposób. Sprytnie przemycisz w niej różne warzywa, a dzięki dodaniu pomidora uzyskasz przyjemną dla dziecka konsystencję! Ten przepis idealnie sprawdzi się dla dzieci, które na razie nie chcą jeść klasycznej jajecznicy.
Jajka Menemen, bo tak nazywa się to danie, pochodzi z kuchni tureckiej, choć ja jadłam je od dziecka w swoim domu, bo równie popularne jest w kuchni ormiańskiej. Mam nadzieję, że Waszym maluchom również zasmakuje i będzie częstym daniem Waszego śniadaniowego menu!
Składniki:
- 1 średniej wielkości pomidor
- 1/4 cebuli
- 1/4 papryki (może być czerwona, żółta lub biała)
- 1 jajko
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki czerwonej
- opcjonalnie: 1/2 ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę
- drobno posiekana świeża natka pietruszki, kolendra lub szczypiorek
Przygotowanie:
- Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę i paprykę również pokrój w drobną kostkę lub poszatkuj w malakserze.
- Na roztopione na patelni masło wrzuć cebulę i smaż ją przez około 2-3 minuty, aż będzie miękka i lekko zeszklona. Następnie dodaj paprykę i również smaż ją przez 2-3 minuty aż do miękkości. Po tym czasie na patelnię dodaj pomidory i smaż wszystkie warzywa razem jeszcze przez około 5-7 minut, aż pomidory zmiękną i powstanie gęsty sos. Jeśli używasz czosnku, dodaj go do warzyw i smaż przez około 1 minutę.
- Tak przygotowany sos dopraw papryką czerwoną i świeżymi ziołami, które lubi Twój maluch.
- Następnie wbij jajko i smaż na średnim ogniu, delikatnie mieszając, aż danie nabierze kremowej konsystencji.
- Gotowe jajka Menemen możesz posypać świeżymi, poszatkowanymi ziołami.
Porady:
- Jeśli jesteś na początku rozszerzania diety i masz jeszcze obawy przed podaniem swojemu dziecku nawet drobnych kawałków, to powstały sos, jeszcze przed dodaniem jajka, możesz zblendować na całkiem gładką masę.
Ten przepis, ale również dużo innych propozycji śniadań słodkich i wytrawnych znajdziesz w moim e-booku “Zdrowe śniadania dla małych smakoszy”.
E-book to pewnego rodzaju przewodnik po zdrowym odżywianiu dzieci. Każdy z przepisów został skonsultowany z dietetyczką kliniczną Anną Podgórską. Poza tym w e-booku znajdziesz masę praktycznych porad i wskazówek. Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat e-booka, zajrzyj do tego wpisu.